Espresso Yapımı – Mükemmel Shot için Adımlar
Mükemmel bir fincan Espresso’yu nasıl hazırlarsınız?
Çoğu kahvesever, iyi espresso yapımı için kaliteli bir espresso makinesine sahip olmanın yeterli olduğunu düşünür. Gerçekte durum böyle değil. Kahve yapmak, bir deneme yanılma meselesi. Bilmeniz gereken küçük ama fark yaratan şeyler var. Bu yazıda hepsini bir araya topladık.
Öncelikle iyi bir espressonun nasıl olması gerektiğini İtalyan kahve uzmanı Sommelier Valentina Ciminà‘nın anlatımıyla aktaralım;
“Kahvede krema yoksa espresso denemez, çok basit! Kullanılan harmana bağlı olarak, mükemmel espressonun birkaç milimetre kalınlığında, ince bir dokuya sahip, altta yatan kahvenin siyahını ve tam kıvamı görmenizi sağlayacak boşluklar içermeyen, kabarcıksız güzel ve davetkar bir kreması olmalıdır. Damakta uyumlu, hoş ve kalıcı bir lezzet (yanık bir tat değil) esastır. Fincanda; kızarmış ekmek, çikolata, çiçek ve meyve karışımı bir koku algılamalıyız. Olağanüstü ve güzel bir duyusal deneyim. Yüksek kaliteli bir karışım ve doğru ekstraksiyon iyi bir espresso yapmada temel bir rol oynar.“
Espresso Yapımı
Kaliteli Kahve Çekirdeği Seçmek
İyi bir fincan espressonun temelinde her zaman kaliteli kahve çekirdekleri vardır. Yani, kusurları olmayan çiğ çekirdeklerin optimum bir şekilde kavurma ve soğutma işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve organoleptik özelliklerini en iyi şekilde koruyacak doğru paketleme ve saklama işleminin yapılmış olmasıdır.
Aslında kahvenin sorunu sadece kalite değil, aynı zamanda lezzet meselesidir. Peki Robusta çekirdek mi Arabica çekirdek mi kullanmalı?
Aralarındaki fark esas olarak fincandaki aroma, tat ve asitlik ile ayırt edilir. Bu nedenle damağınıza uyacak doğru bir karışım seçmek önemlidir. Arabica çekirdekler daha narin, tatlı, aromatiktir ve az kafein içerir. Robusta’nın aroması ise, daha fazla kafein içerdiği, dolgun ve neredeyse odunsu olduğu için daha yoğundur. Bu nedenle daha kremalı ve daha köpüklü bir espresso ortaya çıkar. (*Daha fazlası için Arabica ve Robusta Çekirdeklerinin Farkları yazısına bakabilirsiniz.)
Temizlik
Tüm ekipmanın uygun şekilde bakımı ve uygun şekilde temizlenmesi, kahvenin kalitesi ve aroması üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Dikkatli bakıma ihtiyaç duyan bazı unsurlar : portafiltre, duş (portafiltreyi taktığımız kısım) ve suyun geçiş yollarının temizliği (kireç sökme işlemi).
Duştan Su Akıtın
Her yeni bir fincan kahveyi yapmadan önce duş kısmından biraz su akıtın. Bir önceki işlemden kalan kahve taneciklerinin dökülmesini sağlayacaktır bu işlem. Ve yine aynı şekilde kahvenizi yaptıktan ve portafiltreyi çıkardıktan sonra da su akıtarak duşu temizleyin.
Portafiltreyi Temizleyip Kurulayın
Filtreyi suyla iyice temizledikten sonra bezle güzelce kurulayın. Portafiltrenin bir önceki ekstrasyondan kahve kalıntıları taşımaması ve kuru olması önemli.
Öğütme
Kullandığınız kahve harmanındaki aromaların fincana gelmesini sağlamanın en iyi yolu kahveyi hazırlayacağınız sırada öğütmektir. Çünkü kahve öğütüldükten sonra aromasını çok hızlı bir şekilde havaya yayar. Bazı araştırmalara göre öğütülen çekirdekler, 15 dakika içinde %60’a kadar aromalarını kaybeder.
Öğütücünüzü, ekstrasyonun 25-30 saniye arasında gerçekleşeceği şekilde ayarlamalısınız. Öğütmeyi çok ince yaparsanız, kahvenin filtreden çıkması 30 saniyeden daha uzun sürecek, aşırı ısınacak ve damakta yanık bir tat alacaksınız. Öğütmeyi çok kalın yaparsanız, kahve istenilen süre içerisinde çok daha fazla gelecek ve tam gövdeli olmayan bir kahve elde edeceksiniz. (*Daha fazlası için Kahve Öğütme Rehberi yazısına bakabilirsiniz.)
Kahve Miktarı
Espresso demleme standart oranı olan 1:2 oranı için 15 gr kahve kullanıyorsanız 30 ml espresso elde ederseniz. Buna uygun olarak kullandığınız single ya da double portafiltreye göre öğüttüğünüz kahveyi koyun ve her yere eşit olarak dağıtın.
Kahveyi filtrenin içine dağıtmak için elinizle yandan ve hafifçe kaldırıp yukarıdan aşağıya zemine doğru birkaç defa vurabilirsiniz. Kullandığınız zeminin bozulmaması için tamper matı kullanabilirsiniz.
Presleme
Kahveyi bastırdığımız kuvvet en önemli değişkenlerden biri değildir. Burada önemli olan dengeli ve iyi bir presleme işlemidir.
Filtre içine kahveyi dengeli bir şekilde yaydıktan sonra tamper ile önce bastırmadan hafifçe bir düzleme işlemi yapıp yüzeyin eşit olduğundan emin olunur. Sonrasında bastırma işlemini yapabilirsiniz.
Ekstraksiyona Başlayın
Filtrenin kenarında ve onu demleme grubuna bağlayan kanatçıklarında kahve tozları olmaması gerekir. Bunları temizleyin.
Makinenin fazla ısınmasıyla yüksek sıcaklık ve nem ortamının espressomuzu tehlikeye atmasını önlemek için ekstrasyona hemen başlamak önemlidir. Filtreyi taktıktan hemen sonra düğmeye basmış olmanız gerekiyor. Bu arada fincanınızı da önceden ısıtmış olmayı unutmayın.
Süreyi Kontrol Edin
Espresso 25-30 saniye arasında alınmalıdır. Süreyi takip etmek için özel olarak satılan ürünleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda akıllı telefonunuzun kronometresi ya da manyetik zamanlayıcıları da kullanabilirsiniz.
Hemen İçin
Hazırlandıktan hemen sonra servis etme ve tatma, fincanda mevcut olan tüm organoleptik özellikleri tam olarak anlamanızı sağlar.
Kapak Fotoğrafı : Blake Richard Verdoorn – Unsplash
Espresso Yapımı yazısını beğendiyseniz Kahve Öğütme Rehberi yazısına da göz atabilirsiniz.
One Comment